y Vodimo vas u svjetsku prestonicu crvenog flanela - Anita Mei magazin o krojenju i sivenju

Vodimo vas u svjetsku prestonicu crvenog flanela

by - 6:49 PM

Priredila: Bojana Draganić









Pričali smo vam o karakteristikama flanela u našem šestom broju. Pomenuli smo i da postoji festival crvenog flanela. Ovom prilikom vas vodimo u istoriju malog grada Cedar Springs, Mičigen, svjetsku prestonicu crvenog flanela.
Logo festivala

U zimu 1936.god cijela zemlja zapala je u veliku depresiju zbog agonije koju je donijela oÅ¡tra zima sa temperaturama daleko ispod nule. Jedan renomirani pisac je rekao: ,,Suočavamo se sa jednom staromodnom zimom i nema toga crvenog flanela koji moÅŸe da se uklopi sa njom.’’. Urednice lokalnih novina u Cedar Springs-u, “ The Cedar Springs Clipper”, su napisale: ,,Samo zato Å¡to Sak’s Fifth Avenue ne nosi crveni flanel, to ne znači da ga niko u cijeloj zemlji ne nosi. Cedar Springs prodavnice imaju crveni flanel.’’ Priču je pokupio Associated Press i porudÅŸbine su u Cedar Springs stizale iz cijele Amerike.

foto: Life Photo Archive

DÅŸek Polak, vlasnik Pollock’s radnje posjedovao je velike zalihe crvenog flanela i bio veliki pobornik festivala crvenog flanela (Red Flannel Festivals). VidjevÅ¡i da je kroz vrijeme popularnost ovoga festivala porasla, u jesen 1939.god organizovan je prvi festival ,,Red Flannel Day’’. Ovaj se festival odrÅŸao zahvlajujući velikoj ljubavi i podrÅ¡ci zajednice koja ga je organizovala. Tradicionalno, i danas se odrÅŸava  poslednjeg vikenda u septembru i prvog vikenda u oktobru i predstavlja najstariji festival u drÅŸavi Mičigen.

Preuzeto sa neta
Najpoznatija ikona festivala je Keystone Kops koji voze stari vatrogasni kamion i hapse svakoga ko ne nosi crveno. Imaju i red vitezova od fioka crvenog flanela. Od dana crvenog flanela, preko festivala, u ovom malom mjestu, vremenom su napravili dosta toga.

foto: Magazin Life

You May Also Like

0 comments