y Da li ste znali: Catwalk - Anita Mei magazin o krojenju i sivenju

Da li ste znali: Catwalk

by - 6:16 PM

Pripremila: Bojana Draganić
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Preuzeto sa interneta

Sami pojam catwalk najčešće se vezuje za svijet mode. Uglavnom predstavlja modnu pistu, odnosno modne revije. ,, What's on the catwalk?’’ se odnosi na ono Å¡to je novo u modnim krugovima.

Preuzeto sa interneta


Ipak, ovaj se termin upotrebljava i u drugim oblastima. Recimo, u pozoriÅ¡tu predstavlja uzan prolaz, koji se nalazi odmah iza scene i koji sluÅŸi u tehničke svrhe. Čak ga koriste i kitolovci, a tako nazivaju most koji omogućava lovcima da najbrÅŸe dođu do puÅ¡ke za lov.

Ali vratimo se modi. Istorija modne piste moÅŸe se pratiti od prelaza iz XIX u XX vijek. Kao Å¡to smo već ranije govorili, prvu modnu reviju organizovao je Čarls Fredrik Vort krajem XIX vijeka, u Parizu, dok se u Americi prva modna revija organizuje početkom dvadesetog stoljeća. Među nekim podacima moÅŸe se naći da je jedna od prvih revija bila organizovana sa svega četiri ÅŸenska modela.



Malo ima foto zapisa tih prvih modnih revija, jer je pristup fotografima bio zabranjen. Modeli su se smatrali niskomoralnim, pa taj posao nije bio za bilo koju djevojku.



Tek tokom 1930. godina dizajnere pozivaju u elitne emisije, s tim Å¡to emisije nisu formalizovane kao danas, već imaju opuÅ¡teniji karakter. Vrlo brzo zatim i dizajneri shvataju značaj prisustva fotografa na njihovim revijama, pa tako slike raznih kreacija kreću u svijet. Danas znamo da se, pored ÅŸenskih modela i muÅ¡karci vrlo često Å¡etaju modnim pistama, noseći najnovije kreacije raznih dizajnera.



Neko vrijeme čak nije smatrano da su modeli značajni za demonstraciju kreacija. U najranijim danima postoje fotografije modela samo od vrata na dolje. Međutim, sa pojavom modnih pista i fotografijama cijelih modela, taj trend odlazi u zaborav. Ekskluzivno pojavljivanje na reviji Prade ili Balenciaga neki su smatrali "svetim gralom" među angaÅŸovanjima na revijama, pa su se nepoznata lica pretvarala u ona u koja su sve oči uprete. Publika polako odvaja svoje favorite među modelima i tako oni iz ’drugorazrednih’ i ’nemoralnih’ likova prelaze u omiljene.  Nekada su se takvi modeli nazivali supermodelima i među njima su najpoznatije bile Naomi Kempbel, Klaudija Å ifer, Sindi Kraford... Danas su to popularne ličnosti, a mnogi od njih zaÅ¡titna lica nekih brendova.



Danas modna revija moşe imati i formu instalacije, gdje modeli sjede ili stoje na formiranoj sceni i predstavljaju dio jedne priče.

 
 
*Slike su preuzete sa interneta
 

You May Also Like

0 comments