y Dres kod – obaveza ili stvar lijepog vaspitanja - dio II - Anita Mei magazin o krojenju i sivenju

Dres kod – obaveza ili stvar lijepog vaspitanja - dio II

by - 6:04 PM

Pripremila: Bojana Draganić











Svakodnevno se srećemo sa prekratkim šorcevima, predubokim dekolteima ili golim leđima i stomacima. Iako se ovo često viđa na mlađoj populaciji, nisu oni jedini koji se tako oblače. Da li je to direktna posledica globalnog bunta prema strogim pravilima oblačenja ili su za to krivi trendovi?
Preuzeto sa interneta

Preuzeto sa interneta
Kod mlađe generacije to je način odijevanja sa kojim se većina roditelja ne slaže, a zbog kojeg mnoge djevojčice, pored ,,tvrdoglavih’’ mama imaju probleme i u školama. Ono što je trendom nametnuto, a što današnji tinejdžeri ne shvataju jeste da pored raznih prehlada o kojima mame pričaju, one djevojčice koje zagovaraju ovakav način odijevanja vrlo često dobijaju i ne tako lijepe epitete. Tanka je granica između ukusnog, a izazovnog i vulgarnog načina odijevanja. Istina je da su do sredine dvadesetih godina prošlog vijeka bila moderne duge suknje i haljine, a da je onda, fantastična Odri Hepbern uvela malu crnu haljinu, ali danas je haljina postala prekratka, a dekolte predubok.


Preuzeto sa interneta
Složićemo se da postoji jedna specifična situacija kada ćemo se svi potruditi da izgledamo što ljepše, kada ćemo, iako nismo u pretjerano dobroj finansiskoj situaciji, ipak kupiti ili sašiti nešto novo i voditi računa o svakom detalju. Ta ’situacija’ je vjenčanje. Ako nas rođak, najbolji prijatelj ili bilo ko blizak pozove na svoje vjenčanje i svadbu, potrošićemo i ono malo ušteđevine, samo da bi bili elegantni i dotjerani.  Upravo ta težnja da izgledamo lijepo i svečano predstavlja jedan od oblika dres-koda. Postoje izvjesna nepisana pravila koja nam, zabranjuju određene promašaje na svadbama. Kod nas, crna garderoba na svadbama ranije je bila apsolutno neprihvatljiva. Danas je mala crna haljina postala sveprisutna, pa ako se odlučite za tu kombinaciju uvijek je preporučljivo dodati joj svijetli, vedri detalj. Nešto što će biti efektno i elegantno. Takođe, gotski fazon, sa bilo kakvim ,,mračnim’’ detaljima potpuni je promašaj.
 

Preuzeto sa interneta
Previše dubok dekolte nije preporučljiv i obično se smatra neukusnim. Poslovan izgled u ovom slučaju, nikako nije dobrodošao, jer ćete izgledati previše ozbiljno i uzdržano, a na nečijem najsrećnijem danu trebalo bi da ostavite drugačiji utisak. I na kraju kako crna, tako ni bijela boja ne valja u ovim prilikama. Mada je danas i to moderno, bijela boja je toga dana rezervisana isključivo za mladu i ako bi odjenuli bijelu haljinu, privukli bi bar mali dio pažnje na sebe, a to je ipak njen dan.
 

Tako postoji još niz sličnih situacija u kojima zaista moramo voditi računa šta je to što ide, a šta je ono što zaista nije preporučljivo odjenuti. Istina jeste da smo mi ono što nosimo u sebi, a ne na sebi, ali većina nas vidi samo ,,na blic’’ ili kako smo već rekli stiče o nama utisak već na prvi pogled. Radi se, zapravo, o takozvanoj socijalnoj inteligenciji, koja je pokazatelj sposobnosti razumijevanja i upravljanja ljudima i mudrog postupanja u međuljudskim odnosima. Stoga, usvajanje nekih normi kada je garderoba u pitanju, stvar je isključivo lijepog ponašanja i snalažanje u društvu u kojem se nalazimo.

You May Also Like

2 comments