y Vrijeme karnevala - Anita Mei magazin o krojenju i sivenju

Vrijeme karnevala

by - 5:34 PM

Pripremila: Bojana Draganić
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Dani tokom kojih se zima lagano ispraća i svi se raduju joÅ¡ jednom proljeću, u primorskim krajevima ispunjeni su raznim karnevalima, ili kako primorci vole da kaÅŸu – feÅ¡tama. Oni vam dozvoljavaju da pustite maÅ¡ti na volju i saÅ¡ijete sebi neÅ¡to u čemu ćete se osjećati drugačije ili moÅŸda slobodnije, jer kaÅŸu – pod maskama je sve dozvoljeno. U Crnoj Gori najpoznatiju su Tradicionalni zimski karneval u Kotoru, Dani mimoze u Herceg Novom i Tradicionalni karnevalu u Tivtu, dok je u regionu najpoznatiji i najveći karneval u Rijeci, Hrvatska.
 
Preuzeto sa interneta
 
Za vrijeme karnevalskih dana organizuje se niz kulturnih događaja kao Å¡to su pozoriÅ¡ne predstave, muzičke, knjiÅŸevne i likovne svečanosti, kojima se stanovnici ovih gradova raduju. Poznato je da su primorski gradovi zimi tihi i mirni, pa je primorcima ,,Svi na feÅ¡te, svi na feÅ¡te..’’ poziv za buđenje i pripremu za duge sunčane dane, koji sa sobom, opet, nose nove karnevale.
 
Preuzeto sa interneta
Ostanite uz nas i narednih dana saznajte šta karakteriše karnevale u Crnoj Gori i kako je protekao ovogodišnji katrneval u Rijeci.

You May Also Like

0 comments