y Vrijeme karnevala - 2.dio - Anita Mei magazin o krojenju i sivenju

Vrijeme karnevala - 2.dio

by - 7:35 PM

Pripremila: Bojana Draganić
Tokom kotorskih karnevalskih dana, pored brojnih kulturnih deÅ¡avanja, organizuje se veliki broj maksembala, kako dječijih tako i za odrasle. Meni lično, najmiliji je maskembal koji se tradicionalno organizuje sredinom februara u diskoteci ,,Maksimus’’ u Kotoru. Ove godine smo prijateli i ja pripremili jednu potpuno jednostavnu, a interesantnu i efektnu masku, za koju nam je bilo potrebno neÅ¡to malo crvenog materijala, makaze za krojenje, ÅŸenski kreon za oči i neÅ¡to malo biÅŸuterije. Bili smo grupa gusara, koju smo slučajno nazvali ,,kvazi gusari’’ i kao takvi se pojavili na bini među svim ostalim maskama.


Na kraju svakog od karnevala organizuje se zatvaranje, koje je propraćeno povorkom maski koje idu do glavnog odrediÅ¡ta, gdje se kao znak zatvaranja karnevala spaljuje ,,osuđenik’’. Mada vam to moÅŸda morbidno zvuči, ipak je zanimljivo, jer grad spaljuje lutku, koja predstavlja sve loÅ¡e Å¡to je pretrpio tokom protekle godine.
Ove godine Kotor je na Maceu spalio Obećanka LaÅŸovića, a tuÅŸilac je iznio optuÅŸbu počevÅ¡i govor riječima: ,, Nemojte mislit da sam pao s Marsa, prije osam godina počela je ta farsa..’’.

Preuzeto sa interneta
Nakon izrečene presude i spaljivanja optuÅŸenika, Kotorani su ostatak dana ,,feÅ¡tali’’ po starom gradu, a na brojnim malim trgovima bile su organizovane ÅŸurke i različite svečanosti. Bilo je zaista zanimljivo gledati i stare i mlade, pa čak i djecu kako u maskama Å¡etaju, sjede u kafiću ili pleÅ¡u. Bio je to ,,grad pod maskama’’.

Preuzeto sa interneta

Preuzeto sa interneta

Na hercegnovskom Å kveru, ove godine spaljen je Åœivotije Bijedić, takozvani Å jor od Fanga (blata), za sve loÅ¡e Å¡to je prethodne godine donio Novljanima,

Preuzeto sa interneta


dok je u Tivtu kod mula pred ÅŸupnom crkvom, zasluÅŸenu kaznu dobio ,,Å jor portafoglio vuoto’’, bez prava na ÅŸalbu, jer kako reče ,,sudija’’: ,,..Kriv je Å¡to u Crnu Goru kamena nema, pa se nema okle Pine popločati..’’

Preuzeto sa interneta


Tako su završeni zimski karnevali u Crnoj Gori. I dok su primorci pakovali svoje maske, ostavljajući ih kao uspomenu, karnevalski dani u Hrvatskoj su i dalje trajali. Ali nešto više o tome sjutra. Ostanite uz nas.

You May Also Like

0 comments