y Vrijeme karnevala - 2.dio - Anita Mei magazin o krojenju i sivenju

Vrijeme karnevala - 2.dio

by - 7:35 PM

Pripremila: Bojana Draganić
Tokom kotorskih karnevalskih dana, pored brojnih kulturnih dešavanja, organizuje se veliki broj maksembala, kako dječijih tako i za odrasle. Meni lično, najmiliji je maskembal koji se tradicionalno organizuje sredinom februara u diskoteci ,,Maksimus’’ u Kotoru. Ove godine smo prijateli i ja pripremili jednu potpuno jednostavnu, a interesantnu i efektnu masku, za koju nam je bilo potrebno nešto malo crvenog materijala, makaze za krojenje, ženski kreon za oči i nešto malo bižuterije. Bili smo grupa gusara, koju smo slučajno nazvali ,,kvazi gusari’’ i kao takvi se pojavili na bini među svim ostalim maskama.


Na kraju svakog od karnevala organizuje se zatvaranje, koje je propraćeno povorkom maski koje idu do glavnog odredišta, gdje se kao znak zatvaranja karnevala spaljuje ,,osuđenik’’. Mada vam to možda morbidno zvuči, ipak je zanimljivo, jer grad spaljuje lutku, koja predstavlja sve loše što je pretrpio tokom protekle godine.
Ove godine Kotor je na Maceu spalio Obećanka Lažovića, a tužilac je iznio optužbu počevši govor riječima: ,, Nemojte mislit da sam pao s Marsa, prije osam godina počela je ta farsa..’’.

Preuzeto sa interneta
Nakon izrečene presude i spaljivanja optuženika, Kotorani su ostatak dana ,,feštali’’ po starom gradu, a na brojnim malim trgovima bile su organizovane žurke i različite svečanosti. Bilo je zaista zanimljivo gledati i stare i mlade, pa čak i djecu kako u maskama šetaju, sjede u kafiću ili plešu. Bio je to ,,grad pod maskama’’.

Preuzeto sa interneta

Preuzeto sa interneta

Na hercegnovskom Škveru, ove godine spaljen je Životije Bijedić, takozvani Šjor od Fanga (blata), za sve loše što je prethodne godine donio Novljanima,

Preuzeto sa interneta


dok je u Tivtu kod mula pred župnom crkvom, zasluženu kaznu dobio ,,Šjor portafoglio vuoto’’, bez prava na žalbu, jer kako reče ,,sudija’’: ,,..Kriv je što u Crnu Goru kamena nema, pa se nema okle Pine popločati..’’

Preuzeto sa interneta


Tako su završeni zimski karnevali u Crnoj Gori. I dok su primorci pakovali svoje maske, ostavljajući ih kao uspomenu, karnevalski dani u Hrvatskoj su i dalje trajali. Ali nešto više o tome sjutra. Ostanite uz nas.

You May Also Like

0 comments