y Dugmići za ukras ili prvu pomoć? - Anita Mei magazin o krojenju i sivenju

Dugmići za ukras ili prvu pomoć?

by - 6:12 PM

priredila: Maja Urošević









Da biste krenuli u avanturu pravljenja novog komada odeće, potrebno je prvo da dooobro razmislite šta vam treba i isplanirate put kojim ćete ići.


Danas ću vam pokazati kako je rađena majica sa dugmićima prikazana u prvom broju Anita Mei magazina.

 

Prvi broj Anita Mei magazina - Galerija



Osnova svakog rada je skica. Potrebno je na papiru (bilo kakvom) nacrtati željeni odevni predmet.
Skica


Da bi znali šta da prenesemo na materijal, potrebno je da nacrtamo rasklop. Šta je raasklop? Sama ta reč govori da se radi o rasklapanju, rastavljanju (suprotno od sklapanja) nečega na delove, odnosno elemente.

Rad na rasklopu

Ova bluza je predviđena da se napravi od dva različita materijala. Dakle, prvo smo je rastavili na dva dela, gornji (crni materijal) i donji (šareni materijal).
Donji deo smo hteli da bude običan pravougaonik. Ne zaboravite da obim grudi nije najširi deo vašeg tela u većini slučajeva! Pored obima grudi, za rad na bluzi potrebno vam je minimum i obim bokova ili kukova (u zavisnosti od dužine bluze). Za ovu konkretno bluzu, uzet je u obzir samo obim grudi... Ovo će na dalje dovesti do značajne promene u dizajnu.
*
Sledeća faza je pravljenje kroja.  Razlika između rasklopa i kroja je u tome što je rasklop slobodoručna skica sa svim potrebnim dimenzijama, a kroj je gotov tehnički crtez spreman da se prenese na materijal.

Da bi se došlo do pravog kroja, potrebno je proći kroz niz modela i maketa. Ali o tome drugom prilikom. Ovde je prikazano samo crtanje kroja, koji kasnije nije ni upotrebljen zbog jednostavnosti odevnog predmeta.

za kroj ili maketu

Evo šta smo mi mislili da će nam biti potrebno...





...a evo šta nam je zaista bilo potrebno.

Tekstil, lenjir, krep-traka i olovka
Krep traka je korisna za direktno crtanje prostih oblika na materijalu. Dostupna je u bilo kojoj farbari.
Nekada i kada imate gotov kroj, šnit, krep traku možete koristiti da zategnete "nezgodan" materijal i pričvrstite ga za podlogu. Zašto ne koristimo selotejp?- pitate se. Zato što po krep traci možete pisati, obeležavati, crtati, a da pri tome ne oštećuje tkaninu.
Materijal je pričvršćen i zategnut
Obeležavanje na krep traci
Kada smo sasvim sigurni da smo sve dobro obeležili i preneli na materijal, na scenu dolaze krojačke makaze i sečenje materijala.


Kako smo već predvideli liniju koja nam je potrebna i liniju po kojoj ćemo seći (to nikako nisu iste linije!), koju od potrebne udaljavamo po sopstvenom nahođenju, kod nas 2cm.


Po sečenju, prelazimo na drugi materijal. Kako smo se odlučili da bude sastavljen iz tri različite pravougaone trake, proveravamo još jednom mere i sečemo ih. Po sečenju skinite krep traku jer sa njom ne može da se šije. Posledica šivenja sa krep trakom je ulepljena igla na mašini i konac koji stalno puca, čisto ako ste se pitali zašto ne može. Probali smo, verujte nam.

Isečena oba dela, odnosno materijala
Ono što smo mi pogrešno uradili jeste što smo u prvi mah isekli tanke trake. Naravno isekli smo druge i popravili stvar.

Sledeće na našem putu se javilo šivenje.
Prvo što smo uradili je napravili grudni pojas od crnog materijala. Šta to znači? Dve identične crne trake smo pripili lice na lice i proštepali po dužini trake (gornju ivicu).
Zatim sledi spajanje gornjeg dela, upravo spojene crne trake, i donjeg dela, šarenog pravougaonika.
Ostale ivice donjeg dela lepo obradite, proštepajte i bluza je skoro gotova!
*
Sada stižemo do glavne začkoljice.

Kada sam probala bluzu, shvatila sam da zaboravljeno uzimanje obima bokova je dovelo do toga da ako bih spojila štepom ne bih mogla da je obučem. Već nešto iznad struka bluza ne može da se spoji, tako da spajanje štepom, rajferšlusom, dugmićima, čičak trakom i ostalo što spaja jednu stranu sa drugom je nemoguće.
Kada se nađete u situaciji da sve izgleda izgubljeno i da bacanje materijala vam je neminovno, vreme je za lude i kreativne stvari. Spojila sam levu i desnu stranu drikerima koji su zašiveni tik uz ivicu. Kako je izgledalo kao promašena stvar, dodala sam veliku ljubičastu dugmad! Osvežilo je bluzu i dalo joj kreativni izgled koji se sigurno ne viđa svaki dan.
Uvek kada radite nešto treba da imate i šarene stvari koje, kada zatreba, mogu da daju odevnom predmetu zanimljiv i originalan izgled...

Sada je još samo bilo pitanje gde okrenuti prorez.

Odabir strane
Posle duge debate u timu, kopčanje je ostalo na leđima. Kako vam se sviđa? Da li biste ga vi stavili na boku?

Na kraju samo samo prišili bretele, preostale dve crne trake, i bluza je gotova. Zbog otvora na leđima prijatna je za nošenje u vrelim danima. Svaki povetarac se ušunja pod bluzu i osveži kožu.


***

Ako imate neka pitanja slobodno se javite kroz komentare ispod ovog posta ili direktno na mail:

anitamei.magazin@gmail.com

You May Also Like

2 comments