y Ikona stila i simbol ženstvenosti - Anita Mei magazin o krojenju i sivenju

Ikona stila i simbol ženstvenosti

by - 5:07 PM


Piše: Zorana Đurić
Sve slike su preuzete sa interneta.

Kada kažemo Odri Hepbern prva asocijacija je žena u dugoj crnoj haljini, biserima oko vrata, koščatog lica i neizbežne muštikle u ruci, koju pridržavaju tanki, dugački prsti.



Njeno puno ime bilo je Eda Ketlin Van Hemstra Hepbern-Ruston. Rođena je kao Odri Katlin Raston u Briselu, 4.maja 1929. godine. Odri je odrastala pomalo u Belgiji, pomalo u Velikoj Britaniji, ali i u Holandiji. Roditelji su joj se ubrzo razveli, pa je vreme okupacije provela sa majkom u Holandiji gde je živela u veoma teškim uslovima do kraja rata. Nakon rata se seli sa majkom u London (Engleska), gde je bila balerina, radila kao model i 1951. godine počinje da radi kao glumica. Glumom se počela baviti da bi majci pomogla oko troškova. Njena prva veća uloga je bila u filmu „The Secret People“, 1951. godine u kome je igrala balerinu. Kasnije igra u muzičkoj komediji na Brodveju koja se zvala „Gigi“. Za tu ulogu je nagrađena nagradom „Theatre World Award“. Posle toga 1953. godine igra sa Gregori Pekom u filmu Praznik u Rimu, za kog osvaja Oskara za najbolju glavnu glumicu. Nešto kasnije igra u predstavi Ondine, za koju je nagrađena nagradom Toni za najbolju glumicu. Nagradu je dobila posle nekoliko sedmica nakon Oskara, čime je potvrdila svoju glumu i kao filmska i kao pozorišna glumica.



Od tog trenutka su ponude za rad na filmu ali i pozorištu bile svakodnevna pojava na vratima sada već svetski poznate glumice. 1954. je ponovo bila nominovana za Oskara za film “Sabrina”. Poznanstvo sa snimanja filma, sa tada još neproslavljenim, modnim kreatorom Iberom de Živanšijem, čije je nosila modele tokom filma, njoj je donelo laskavu titulu ikone stila i simbola ženstvenosti, a njemu svetsku afirmaciju putem velikog platna.

Sabrina
My Fair Lady
My Fair Lady
Funny Faces

Uspeh je nastavila ulogama u filmovima kao što su ‟Rat i mir”, ‟Smešno lice”, ‟Priča o kaluđerici”, ‟Moja lepa gospođice” itd. Odri je vreme provedeno sa elitom društva iskoristila za ostvarivanje svog drugog sna. Nakon svog poslednjeg filma, postala je počasni ambasador UNICEF. Zbog svoga iskustva tokom Drugog svetskog rata, odlučila je da pomaže siromašnoj deci iz raznih zemalja sveta. Iako je radila za UNICEF i tokom pedestetih, sada se više posvetila tom radu i posećivla je siromašne zemlje u Africi i južnoj Aziji. Neumorno je radila za UNICEF sve do kraja života.



U sutrašnjem postu vas očekuje detaljnije o modi i njenoj saradnji sa Živanšijem…

You May Also Like

0 comments