y Ovom prilikom bismo hteli da vas uvedemo u srž dela magazina o krojenju i šivenju rubriku po rubriku... - Anita Mei magazin o krojenju i sivenju

Ovom prilikom bismo hteli da vas uvedemo u srž dela magazina o krojenju i šivenju rubriku po rubriku...

by - 9:14 PM




Da biste sašili nešto potrebno je prvo da nađete odgovarajući material, a da biste to uradili morate znati barem osnovne stvari o njima. Zato se na samom početku nalazi rubrika: O materijalima.

U prvom broju smo pretenciozno postavili rubriku pod nazivom “Mala škola kreativnih detalja” rešeni da vam dajemo korisne i ukrasne savete i ideje kako da ono što imate “nadogradite” kreativnim detaljem, ali posle nekoliko vaših poruka u kojima tražite da počnemo od samog početka, rubrika se promenila u Mala škola gde se mogu videti i naučiti osnove šivenja.

Rubrika Projekatuvek ima neku temu. U prvom broju smo pokazali kako da od blanko papira napravite kroj i sašijte suknju. U drugom kako da radite preko novinskih krojeva – gde su cake, na šta obratiti pažnju, dok u trećem broju smo vam pokazali kako da prekopirate postojeći odevni predmet. Poenta je da vam nisu potrebni specijalni uslovi, posebne  prostorije, krojački stolovi… Dovoljno je da imate želju i volju. Upravo iz tih razloga, mi samo se smestili u trpezariju.

Gost kreator je rubrika koja je nastala sasvim slučajno i naknadno. Ona je specijano napravljena kako bismo predstavili Zoranu Đurić koja je bila u prvoj postavci Anita Mei tima dok je magazin još bio samo Majina vizija.
Od tada smo ugostili divne kreatore i nastojimo da svetu prikažemo što više njih koji nisu uopšte ili dovoljno afirmisani. Želimo da pomognemo ljudima koji su tek zakoračili u svet šivenja ili su već neko vreme u njemu a da za to niko ne zna.

Verujemo da ženstvenost i elegancija još postoje i trudimo se da  ih  vratimo na mala vrata kroz našu rubriku Retroodnosno "Nekad & Sad".  Stariji krojevi prikazuju prirodnu žensku liniju i večni su poput „male crne haljine“ Odri Hepbern. 
Zapravo mi ne koristimo zaista stare krojeve već pronalazimo fotografije, skice i ilustracije iz starih brojeva stranih magazina, a neki od njih i danas postoje, i sami pravimo rasklop a potom  krojne planove i izrađujemo odevne predmete prilagođene današnjem životu.  Ženstvenost nije izumrla poput dinosaurusa, samo je retka poput džentmena.

Pogled kroz špijunku kod poznatih modnih kuća rubrika osmišljena je tako da vas motiviše na velika dela. Svaki broj nosi novu motivacionu priču nekog, sada poznatog, dizajnera koji je uplovio/la u modne vode iz obične sredine, sa običnim navikama, predznanjem, kulturom, obrazovanjem i finansijama i našao svoj put, radio/la i uspeo. Ako su mogli on, a zašto ne biste mogli i vi? Baš Vi!

Galeriju smo namerno ostavili za kraj jer želimo nešto da vam objasnimo.
Nekoliko vas koji se razumete u stručnu teminologiju krojenja i šivenja nam je skrenulo pažnju za naziv „rasklop“ koji se u krojačkom svetu zove „krojni plan“. Reč rasklop smo namerno stavili jer predstavlja sliku, odnosno skicu, odevnog predmeta koji smo   r a s k l o pili. Dakle, mi smo vam pružili uvid u oblike elemenata potrebnih za izradu, ali vam nismo dali njihove dimenzije. Želimo da se više potrudite dok kopirate naše predloge, jer oni su samo bazna ideja, inspiracija, od koje krećete u avanturu do svog odevnog predmeta. Misterija, avantura, igra... to je upravo ono što mi radimo dok ih stvaramo. Osećaj da ste nešto stvorili ni iz čega je neprocenljiv, i zato vam ga darujemo iz broja u broj.
Naravno u početku su bili nešto jednostavniji modeli kako biste ušli u igru, u lavirint sveta šivenja i krojenja, ali to će se sada malo promeniti. Ne mnogo... Dovoljno da pređete na sledeći nivo.

You May Also Like

2 comments