y Nije sve u šivenju - Anita Mei magazin o krojenju i sivenju

Nije sve u šivenju

by - 6:10 PM

Kao što sam naslov kaže, nije sve u šivenju... Najveći deo potrebnog znanja da napravite neku odevnu kombinaciju ili odevni predmet treba da bude upravo iz krojenja. 

Šta su krojevi? A zašto nama trebaju krojevi? I zar nije lakše da mi nekako samo prekopiramo nečije krojeve?


   Krojevi su šabloni za sečenje materijala napravljeni od papira, kartona, pak-papira, flis papira, bilo kog papira. Šablone dobijamo kada iz obične skice izvučemo sve oblike koji su nam potrebni, sa strane ispišemo sve mere tih oblika i lenjirima nacrtamo oblike koji nam trebaju na papirima za šablone. Od tih šablona možemo prvo napraviti maketu i probati da li smo svuda lepo proračunali i da li se sve mere uklapaju. Ovo je apsolutno preporučljivo jer kako kažu ljudi: "Tri puta meri - jednom seci"!


  Dakle početak svega u krojenju svodi se na tačne oblike i mere. Da biste shvatili kako se neki odevni predmet rastavlja i uspešno savladali deo od ideje do šablona, u trećem broju smo vam predstavili kopiranje gotovog odevnog predmeta. Neki ljudi su već napravili šablone, preneli ih na materijal i zašili spojnice. Sve što biste trebali da uradite je da nađete spojnice, izravnate i zategnite odevni predmet, postavite papir ispod i prenesete deo po deo. Okviri oblika su šavovi...


  Sve izmerite lenjirom ili krojačkim metrom i zabeležite unutar okvira.
Kako biste uvek kontrolisali da li tačno merite, imajte na umu da su fabričke stvari uvek sečene na okruglim, smislenim brojevima.


Za dalji tok radnje preporučujem da pročitate našu rubriku Projekat u okviru trećeg broja u kojoj smo vam na veoma slikovit način priazali kako smo mi prekopirali postojeći prsluk.

You May Also Like

0 comments